Skip to main content

Extracția dentară în stomatologia veterinară este o temă de actualitate în fiecare zi. Numărul total al extracțiilor efectuate de noi, în această săptămână, a fost 55. Succesul extracției dentare vine o dată cu restabilirea stării de sănătate și revenirea la viața fără dureri a pacientului. La Dentovet facem tot posibilul ca extracția dentară să fie ultima opțiune terapeutică.

Haideți să vedem când indicăm, noi, extracțiile dentare!

Extracțiile dentare în bolile parodontale

Boala parodontală afectează ligamentele parodontale și osul alveolar. Implicit, în stadiile avansate de parodontită marginală cronică, extracția dentară reprezintă singura opțiune.

Vă prezentăm cazul cel mai dramatic din cabinetul veterinar Dentovet, din această săptămână.

Extracția dentară în stomatologia veterinară - Ricky 1
Extracția dentară în stomatologia veterinară - Ricky 2

GINGIVITELE FELINE REBELE LA TRATAMENT

Extracția dentară în stomatologia veterinară se indică și în gingivitele feline din cadrul virozelor rebele la tratamentele convenționale. De cele mai multe ori, gingivitele feline se asociază și cu resorbții osoase, explicând astfel rezistența la tratamentele convenționale.

Gingivită felină 1
Gingivită felină 2

GINGIVO-STOMATITA ULCERO-NECROTICĂ LA CÂINE (CCUS)

Gingivo-stomatita ulcero-necrotică la câine apare ca o reacție autoimună la placa bacteriană prezentă pe suprafața vestibulară a dinților. Ulcerațiile apar față în față cu dinții, realizând o ulcerație în oglindă, așa numitele „kissing ulcers”. Dacă estimăm că proprietarii nu pot realiza o igienă orală impecabilă, inevitabil va trebui să extragem dinții. Durerile sunt crunte, pacientul se emaciază, mirosul gurii este insuportabil, în cadrul acestei entități patologice.

GINGIVO-STOMATITA ULCERO-NECROTICĂ LA CÂINE CCUS

FRACTURILE DENTARE CU CAMERĂ PULPARĂ DESCHISĂ

În majoritatea cazurilor, fracturile dentare cu cameră pulpară deschisă prezentate în cabinetul nostru au fost tratate conservativ, cu păstrarea dintelui pe arcadă. Există însă, unele situații particulare în care, chiar dacă avem o implantare osoasă bună, alegem să realizăm o extracție.

LOCALIZAREA FRACTURII

Dacă fractura dentară a dus la pierderea unui volum important coronar, dar și a unei părți radiculare, extracția rămâne singura opțiune. Vă prezentăm cazul unui câine tânăr, de 3 ani, căruia i-am extras atât caninul, cât și carnasierul, datorită fracturilor situate mult subgingival.

Fractura dentara 1
Fractura dentara 2

PACIENȚI CU BOLI SISTEMICE ASOCIATE

Statusul general al pacientului dictează linia terapeutică. Bolile sistemice asociate contraindică tratamentul endodontic la pacienții patrupezi. Cu toate că prognosticul în timp al tratamentului endodontic este foarte bun, nu dorim să riscăm nimic când avem asociat un diabet zaharat, o insuficiență renală, o valvulopatie, o problemă articulară.

Iată pacientul de ieri, care în februarie se prezenta cu un abces dentar și cu o glicemie mult peste normal. Cauza abcesului din luna februarie a fost un canin superior fracturat. Chiar dacă fractura coronară era minimă, implantarea osoasă foarte bună, fără mobilitate, datorită diabetului insulino-dependent, am ales să extragem acest dinte.

Abces dentar caini
tratare Canin fracturat la caini
Sutură dentara caini

După cum se poate observa, am încercat să fim cât mai atraumatici în realizarea extracției pentru a oferi toate premisele unei vindecări fără complicații infecțioase.

Meritul echilibrării tulburării metabolice îi revine doctorului Andreea Mărincuș.

PACIENȚI CU EPILEPSIE

Extracția dentară în stomatologia veterinară se recomandă chiar și pacienților cu epilepsie. În această săptămână am avut un motănel care își fracturase o parte din dinții frontali într-o criză de grand mal. Cel mai bun tratament în această situație este evident, extracția dentară.

Pacient cu epilepsie

PERSISTENȚA DINȚILOR TEMPORARI

Persistența dinților temporari este o indicație clară de extracție. Va face subiectul blogului următor, așa că nu o vom detalia acum.

Parodontopatiile juvenile la caini
Persistenta dintilor temporari la caini

MALPOZIȚII ASOCIATE SAU NU CU DINȚI SUPRANUMERARI

Malpozițiile dinților care traumatizează țesuturile moi învecinate sunt indicație clară de extracție dentară în stomatologia veterinară. Bineînțeles și dinții supranumerari aflați în poziții vicioase se vor extrage.

Malpozitii asociate la caini

ALEGEREA PROPRIETARULUI PRIVIND EXTRACȚIA DENTARĂ ÎN STOMATOLOGIA VETERINARĂ

Extracția dentară în stomatologia veterinară este propunerea noastră acceptată de propritar. Noi vă vom prezenta toate opțiunile terapeutice astfel încât dumneavoastră să puteți alege în cunoștință de cauză. Tratăm fiecare pacient cu responsabilitate, reducând la minim riscurile intervenției, dar urmărim ca rezultatele pe termen lung să fie notabile.

Alegerea, însă, vă aparține!

Optiune proprietar caini

La final, dorim să vă mulțumim pentru încredere, pentru recomandare și vă urăm numai zile cu soare și fără dureri dentare!

Extracția dentară în stomatologia veterinară la pisici