Skip to main content

Epulisul – tumoră benignă este un termen înrădăcinat în limbajul colocvial al cabinetelor veterinare. El este, însă, depășit din punct de vedere științific. Tocmai pentru că epulisul este o sintagmă încetățenită, am ales să abordăm subiectul. Acesta este unul de actualitate, având în vedere că, o dată la două-trei săptămâni sau chiar mai des, tratăm o astfel de patologie în cabinetul veterinar.

Epulisul – tumoră benignă – generalități

De unde vine acest termen exotic? Epulis vine din greacă. Tradus mot-a-mot înseamnă o creștere a gingiei.

Pe măsură ce timpul a trecut, Nomina Anatomica Veterinaria și Nomina Histologica au impus ca această grupă de tumori, epulisul – tumoră benignă la câine, să includă mai multe entități. Astfel, au fost impuse denumiri cum ar fi și firesc, denumiri ale structurilor celulare care au determinat proliferarea gingivală.

La o primă trecere în revistă a acestor tumori, atunci când spunem epulisul – tumoră benignă ne gândim la hiperplaziile gingivale. Pe platforma noastră avem un blog dedicat acestora.

Avem inclusiv lucrări științifice în care am comparat tehnicile de îndepărtarea ale acestora, la Congresul WSAVA 2020.

După hiperplaziile gingivale, atunci când spunem epulis – tumoră benignă, ne gândim la fibrom odontogenic periferic sau la epulisul cu celule gigante.

Toate aceste proliferări de celule cunoscute sub numele de epulis, sunt benigne. Însă, există anumite tipuri care sunt benigne cu evoluție malignă.

Ce sunt tumorile benigne cu evoluție malignă?

Tumorile benigne cu evoluție malignă sunt tumorile care nu dau metastaze. Acestea, prin evoluție, prin dezvoltarea dau complicații locale care pun în pericol viața pacientului.

Din categoria epulis – tumoră benignă cu evoluție malignă face parte ameloblastomul acantomatos.

Ameloblastom acantomatos la câine

Amelosblastomul acantomatos este un epulis invadant pe osos pe măsură ce se dezvoltă.

Mai jos aveți un ameloblastom acantomatos la un golden retriever de 10 ani, cu invadare osoasă semnificativă. În cazul ameloblastomului acantomatos intervenția rapidă duce la o rată de succes de 100% în cabinetul nostru veterinar. Intervenția chirurgicală trebuie să asigure margini de rezecție libere, de un centimetru, pentru ca ameloblastomul acantomatos să nu recidiveze. În cadrul tumorilor orale ale câinilor acesta ocupă locul patru ca frecvență.

În cadrul grupei mari de epulis-tumoră benignă, ameloblastomul acantomatos ocupă locul doi ca rata de incidență.

Ameloblastomul acantomatos este o tumoră benignă proprie câinilor. Nici pisicile, dar nici oamenii, nu au ca patologie ameloblastomul acantomatos.

Ameloblastomul acantomatos fiind definit ca o tumoră benignă, nu dă metastaze.

Ameloblastom acantomatos

La secțiune Cazuri de tumori orale la câini am prezentat acest caz în detaliu.

Epulisul – tumoră benignă – concluzii

Epulisul – tumoră benignă nu pune viața patrupedului în pericol. Acesta interferează cu calitatea vieții acestuia și în procesul de masticație.

Trauma continuă a formațiunilor gingivale impune remodelare continuă, implicit reepitelizare. Atunci când rata de multiplicare crește, cresc și șansele ca o celulă să înceapă diviziunea necorespunzătoare, cu evoluție malignă, nedorită.

Excizia completă a formațiunilor tumorale cu evoluție malignă duce la vindecarea completă a pacientului, fără alte tratamente suplimentare.

Diagnosticul diferențiat de benign sau malign o face exclusiv examenul anatomopatologic. Doar după aspectul macroscopic nu se poate spune că tumora este benignă sau malignă. Există tumori maligne care mimează benignitatea, așa cum există tumori benigne care mimează caracterul malign.

Orice formațiune apărută în cavitatea orală a copilului patruped trebuie îndepărtată cât mai repede și analizată anatomo-patologic pentru a stabili exact caracterul acesteia.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Epulis