Skip to main content

Emoții, cazuri și căldură în cabinetul veterinar este titlul blogului de azi. Să ne explicăm: o săptămână plină de emoții s-a încheiat. O săptămână cu aniversări, cu examene, cu tradiționalul Gaudeamus răsunând pe străzile Clujului universitar. Atât colegii de la UMF, cât și cei de la USAMV, au continuat tradiția serenadelor.

Cu fiecare iunie retrăim emoția finalizării a șase ani de asimilare cunoștințe în format organizat. După acești șase ani au urmat mulți alții de dezvoltare personală, de asimilare cunoștințe în format individualizat. Le urăm mult succes în cariera aleasă, dar mai ales putere de muncă, viziune și responsabilitate, indiferent de facultatea sau specializarea aleasă.

Flori

Endodonție pentru un incisiv la akita

Dacă în urmă cu un an, obturarea corectă radiculară a unui incisiv lateral făcea obiectul bucuriei noastre, astăzi, datorită radiologiei și a înțelegerii importanței stomatologiei veterinare în viața copilului patruped, cazul este unul uzual la Dentovet.

Incisiv

Însă, partea frumoasă a cazului, provocarea este ilustrată în colajul următor.

Rezolvarea cazului implică cunoștințe solide, dar și un control radiologic. Fără aceste două condiții nu putem discuta de stomatologie veterinară de calitate. Totul începe, precum în stomatologia umană, cu un abord corespunzător. Simțul tactil al apexului nu reprezintă garanție a unui tratamentului endodontic corect.

Vă las să admirați cele două aborduri, alături de controlul radiologic al acestora. Desigur, poziția intraososă a fiecărui dinte este specifică, dar experiența operatorului și controlul radiologic fac diferența. Fiecare caz, oricât de banal ar părea comportă complicații, provocări de care operatorul trebuie să țină cont pentru a avea un rezultat corespunzător pe termen lung.

Endodontie- comparatie

Al doilea pacient din Caracal

Dacă în aprilie aveam primul pacient din Caracal, care a ales să străbată 400 km dus și 400 km întors, iată-ne plăcut surprinși, din nou.

Cei 800 km dus-întors, Caracal – Cluj-Napoca, nu au reprezentat o piedică pentru familia care își iubește copilul patruped și își dorește servicii de calitate comparabile cu cele din medicina umană. De mai bine de șase ani, pacientul nostru prezenta secreții purulente pe nara stângă, consecutiv unei extracții. Episoadele erau recurente, în relație directă cu administrarea de antibiotice. Întreruperea acestora redeclanșa secrețiile și e lesne de înțeles că a apărut și rezistența la anumite clase de antibiotice necesitând schimbarea acestora.

Acordăm o atenție deosebită fiecărui caz pentru a nu ne scăpa detalii importante. Am realizat radiografii dentare complete, pentru că la 12 ani nu prea îți dorești să etapizezi intervențiile. De obicei, la asemenea vârste, dacă situația medicală ne permite realizăm toate intervențiile într-o ședință.

Dacă la inspecție am fi votat pentru caninii maxilari ca fiind cauze directe ale secretiilor purulente, radiologia ne-a completat tabloul. Două resturi dentare intraosoase erau cauze active ale secrețiilor nazale. Mai mult, în momentul îndepărtării acestora am fost impresionați cum s-a exprimat hemoragia pe ambele nări. Nara stângă era plină cu puroi, iar mucoasa cornetelor nazale distrusă. Exprimarea hemoragiei pe ambele nări, în condițiile în care s-a lucrat doar pe partea stângă, până în acel moment, era o dovadă clară a distrugerii septului nazal de infecția trenantă, de cauză dentară.

Cazuri, emotii

Concluzii caz

Cum ne-am descurcat?

Apelând la cunoștințele de anatomie, chirurgie asimilate de-a lungul cursurilor de specialitate.

A fost greu?

Da.

A fost impresionant?

Da. Dar, am rezolvat cu bine cazul.

Vă lăsăm să admirați fotografiile trimise de acasă!

Emotii acasa

Emoții, cazuri și căldură se încheie aici. Desigur că ar mai fi cazuri de discutat și prezentat.  Căldura și frumusețea zilelor de vară ne îmbie și pe noi ca duminica să o dedicăm copiilor patrupezi. Vă invităm să ne urmăriți în continuare pe conturile noastre de social-media Facebook și Instagram pentru a fi conectați la noutățile noastre din stomatologia veterinară. Pregătim un iulie fierbinte, cu noi servicii stomatologice pentru copiii patrupezi.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Emotii cazuri final