Skip to main content

Dinții roz la câinele adult

Dinții roz la câinele adult reprezintă un semnal de alarmă explicit. Dinții trebuie să aibă culoarea alb gălbui, mai albi în tinerețe, iar pe măsură ce timpul trece, apare închiderea culorii lor. Modificarea de culoare se datorează depunerii de dentină secundară sub influența diverșilor factori. Orice variație de culoare a coroanei dentare necesită ajutor specializat.

În această săptămână am tratat un caine cu niște dinți roz. Ați citit bine, am tratat dinții roz la câinele adult.

Dintii roz la cainele adult

Nu sunt primii tratați. Atunci când am întâlnit această patologie pentru prima dată am știut că nu este de ținut sub observație, ci de acționat. Există mai multe opțiuni terapeutice când apare o astfel de patologie: endodonție veterinara, chirurgie dentară veterinară sau extracție dentara veterinară.

Structura dintelui sănătos la câini

Dintii roz la cainele adult - desen structura

Dintele este un organ dur, format dintr-o coroană și una sau mai multe rădăcini. Porțiunea coronară este ușor observabilă la nivelul cavității orale, având morfologie adaptată funcției. Porțiunea radiculară, formată din una sau mai multe rădăcini, este situată intraosos. Ea poate fi explorată prin metode imagistice de tip radiologic sau CBCT. Postextracțional ea poate fi examinată direct.

Coroana are următoarele straturi componente, de la exterior spre interior: smalțul dentar, dentina și pulpa dentară. Smalțul dentar e un strat acelular, dur, putând fi observat cu ușurință la inspecția vizuală a cavității orale.  Sub el se află dentina, aflată într-o permanentă și directă legătură cu pulpa dentară. De-a lungul vieții, sub influența diverșilor stimuli, dentina poate fi produsă și depusă localizat, rezultând dentina secundară.

Pulpa dentară este situată în interiorul dintelui, având identic o porțiune coronară și una radiculară. Pulpa dentară este impropriu denumită în mod curent nervul dintelui (cu toții am auzit expresia „mi-a scos nervul”). Ea este formată din țesut conjunctiv, terminații nervoase și vase de sânge aferente și eferente (adică unele care aduc sângele spre dinte și altele care duc sângele din dinte după realizarea schimburilor la nivel celular).

Porțiunea radiculară poate fi formată din una sau mai multe rădăcini. Ea prezintă la exterior cementul în care se ancorează ligamentele parodontale. Sub cement se găsește dentina radiculară și în interior pulpa radiculară.

Pulpa radiculară se găsește în canalul radicular, putând fi întâlnite chiar mai multe canale radiculare per rădăcină. Pulpa radiculară în porțiunea apicală, adică la vârful rădăcinii, se termină ca o deltă apicală (numeroase canalicule radiculare). De aceea a și apărut chirurgia dentară veterinară, pentru a suprima delta respectivă.

Dinții roz la câinele adult – de ce?

Acum, că am înțeles structura dentară, să analizăm și patologia pulpară. Pulpa asigură troficitate dintelui. Orice modificare de vascularizație va avea consecințe mai mult sau mai puțin reversibile. Termenul de pulpită reprezintă inflamația pulpei dentare, indiferent de tipul acesteia. Dacă vorbim de modificări reversibile la nivel pulpar, vorbim despre hiperemie pulpară. Aceasta este foarte rar întâlnită în practica de zi cu zi. Cum nu vorbim același limbaj cu companionii noștri, aceasta poate trece neobservată.

Nici o pulpită nu trece cu antibiotice și antiinflamatoare!

Administrarea de antibiotice și antiinflamatoare face trecerea din pulpită în parodontită apicală cronică, fără durere. Nu se obține vindecarea pulpitei prin tratament medicamentos. Doar amânăm momentul intervenției, nicidecum să revenim la normal prin administrarea medicamentelor. Tratamentul pulpitei în stomatologia veterinară este tratamentul mecanico-antiseptic, asociat cu sterilizarea laser a canalelor radiculare și apoi obturarea etanșă și completă a acestora. Coronar se va realiza o obturație etanșă astfel încât obturația noastră radiculară să nu se contamineze cu bacterii din cavitatea orală.

Un alt tratament acceptat și răspândit, dar mult prea invaziv în opinia noastră, este extracția dentară.

Cum pulpa dentară asigură troficitatea dintelui, orice modificare patologică apărută la nivelul ei va produce modificări de culoare și transluciditate ale dinților. Astfel, dinții vor fi roz, cu tentă de gri sau mai îngălbeniți decât vecinii lor. Dinții roz reprezintă nevoie imperioasă de a lua măsuri. Dinții roz sunt dureroși. Vă prezint mai jos câțiva dintre cei tratați de noi, toți având și semne clinice vizibile de durere, toți pacienții noștri cu dinți roz refuzând hrana.

Dintii roz la cainele adult exemplu 1
Dintii roz la cainele adult exemplu 2
Dintii roz la cainele adult exemplu 3

Necroză versus gangrenă pulpară

Am observat în mediul virtual o mare confuzie între necroza și gangrena pulpară.

Haideți să clarificăm.

Necroza este moartea aseptică a pulpei dentare, cel mai probabil datorată modificărilor la nivelul irigației pulpare (în luxații ale dinților) sau în cazul hipertermiei consecutive periajul dentar la caini, realizat la turații ridicate, fără răcire după detartraje.

Gangrena este la polul opus și reprezintă moartea septică a pulpei dentare. Din necroză putem ajunge în gangrenă, dar invers niciodată. Gangrena apare consecutiv fracturilor dentare, atunci când pulpa dentară este expusă mediului septic al cavității orale. Gangrena netratată duce la apariția reacțiilor periapicale prin invadarea de către bacterii a spațiului din jurul vârfului rădăcinii și prin încercarea organismului de a limita extinderea procesului infecțios. Reacțiile periapicale pot exista asimptomatice intraosos multă vreme, putând fi descoperite întâmplător imagistic. În perioadele cu imunitate scăzută acestea se acutizează rezultând inflamarea zonelor învecinate și apariția abceselor.

Abcesul dentar la câini

Abcesul este o colecție de puroi. De cele mai multe ori va căuta zonele de rezistență scăzută, spațiile de clivaj, se va supune legilor gravitației și va încerca să se dreneze spontan, dacă nu se iau măsuri teraupeutice în ceea ce privește cauza. Drenajul spontan presupune apariția fistulelor, cordoane conjuctive prin care colecția purulentă se elimină.

Dentovet a tratat cu succes mai multe abcese suborbitare fistulizate, cu păstrarea dintelui cauzal pe arcadă prin rezecții apicale și sterilizarea cu laser a fistulelor. Unele cazuri nu au îndeplinit condițiile necesare păstrării dintelui pe arcadă, în consecință am apelat la metoda clasică de extracție a dintelui cauzal. Momentul extracției dintelui cauzal trebuie ales în cunoștință de cauză, niciodată la cald, niciodată fără protecție antibiotică. Extracția la cald și fără protecție antibiotică va duce la complicații postextracționale trenante și de durată.

abces dentar suborbitar
fistula - dinti roz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Săptămâna aceasta am avut la control rezolvarea unui abces fistulizat la 10 zile. Pacienta noastră, în vârstă de 12 ani a evoluat minunat, redevenind simetrică, așa cum puteți observa și în imagini.

vindecare abces dinti roz

Vă dorim o duminică plăcută și o săptămână fără dureri de dinti pentru câinii dvs.!