Skip to main content

Detartrajul la pisică este o manoperă profilactică care se realizează anual. El nu suplinește măsurile terapeutice în cazul apariției problemelor parodontale veterinare. Este ca și cum am cădea în mare, nu am ști să înotăm, iar cineva aflat într-o barcă în loc de colacul de salvare ne-ar ține un discurs despre ce măsuri se impun ca să nu cădem în apă.

Azi, voi încerca să fiu ilustrativă pentru proprietarii de pisicuțe, astfel încât să putem identifica momentul în care măsurile terapeutice trebuie instituite. Aceste măsuri vor fi luate de medicul specialist care are abilitățile și cunoștințele necesare conducerii unui plan tratament judicios.

Detartrajul la pisică – generalități

70% dintre pisici la vârsta de 3 ani vor prezenta o formă de boală parodontală. Nu este o estimare. Sunt cifre rezultate în urma studiilor. Logica acestor concluzii constă în volumul osos redus raportat la volumul dentar. În consecință orice inflamație gingivală se va reflecta la nivel osos. Adică, inflamația gingivală, într-un timp mult mai scurt decât în cazul raselor mari canine, va duce la osteoliză. Se vor adăuga pungile parodontale și extruziile dentare, toate însoțite de durere.

Detartrajul la pisică - boala parodontala

De ce există durere în prezența pungilor parodontale sau a extruziilor?

Dinte desenat

Smalțul este o substanță dură, amorfă. El reușește să izoleze dentina coronară foarte bine. La nivel radicular, dentina este acoperită de cement, care este poros și este viu. Este protejat de stimulii externi prin atașamentul gingival ferm. În momentul în care acest atașament slăbește, datorită inflamației locale, stimulii termici sau chimici vor începe să acționeze asupra cementului aflat în strânsă legătură cu dentina radiculară. Prin dentină își trimite prelungirile pulpa dentară. Inevitabil, pulpa dentară (impropriu denumită nerv), va fi afectată. Camera pulpară și canalele radiculare sunt spații inextensibile care comunică cu restul organismului printr-un foramen apical, submilimetric.

Apex premolar
Apex canin pisica

În consecință, orice inflamație pulpară nu va putea să dreneze liber prin orificiul submilimetric menționat, creând presiune intrapulpară. Imaginați-vă că ați agita o sticlă de băutură carbogazoasă fără să desfaceți capacul. Deci, pe lângă durerile gingivale asociate inflamației gingivale mai devreme sau mai târziu, expunerea porțiunii radiculare dentare va produce un plus de durere, deloc neglijabil. Aveți astfel răspunsul dacă are sau nu dureri pisicuța dumneavoastră.

În limba engleză există un adjectiv al durerii, extrem de plastic, EXCRUCIATING.

Pisic excruciating

Semnele durerii dentare

Semnele durerii dentare și parodontale sunt detaliate în numeroase articole din blogul nostru de stomatologie veterinara, publicate anterior, dar și în capitolul dedicat acestora pe site-ul nostru.

Vom trece în revistă cele mai des întâlnite simptome care necesită tratament de specialitate:

  • mirosul gurii;
  • gingii roșii, ușor sângerânde;
  • refuz hrană;
  • preferința pentru anumite tipuri de hrană, respectiv umedă sau uscată;
  • lipsa toaletajului zilnic;
  • hipersalivație cu salivă care se scurge din gură;
  • mieunat în episoade lungi;
  • schimbare de comportament, devenind agresive;
  • frecatul boticului de podea sau de mobilă;
  • încercare de auto îndepărtare a durerii cu lăbuța- pointing.

Detartrajul la pisică – 2X

De departe, cel mai spectaculos caz al săptămânii este cel al unui pisicel căruia i s-a făcut detartraj lunar, în ultimele 4 luni. Adică, de 4 ori în 4 luni a fost anesteziat general pentru detartraj. Einstein spunea că nu poți aștepta rezultate diferite făcând același lucru. Pisicelul era într-o stare precară generală: refuza hrana, avea hipersalivație cu saliva scurgându-se din gură, era agresiv, nu își mai realiza auto toaletajul, iar la examinarea clinică conștientă, gingivo-stomatita asociată cu retracții gingivale te impresiona. Proprietarii au înțeles suferința evidentă a pisicelului și se gândeau chiar și la măsuri extreme pentru a-i curma suferința. Pentru noi, eutanasia datorită durerilor dentare este exclusă. În anul 2020 nu putem eutanasia un animal doar pentru că are dureri dentare. Am decis intervenția de urgență, cu extracția tuturor dinților irecuperabili.

Așa cum se poate observa în fotografii, expunerile radiculare sunt de 4-5 mm (enorme!!!), cu depozite moi de placă bacteriană, cu gingivo-stomatită cronică felină- dureroasă și ea. Expunerile radiculare, fără afectare endodontică sunt extrem de dureroase. Ca să găsiți similitudini, pentru expuneri de 1-2 mm au apărut pastele de dinți pentru dinți sensibili la oameni. De ce? Pentru că orice stimul rece/cald curentează. Reclamele pe care le vedeți la televizor sunt ilustrarea exactă a situațiilor cu expunere radiculară. Dacă discutăm de afectare endodontică, revenim la sticla de suc carbogazos agitat, deci din nou, adăugăm durere.

Detartraj la pisica 1a
Detartraj la pisica 1b
Detartraj la pisica 2c
Detartraj la pisica 2a
Detartraj la pisica 2b
Detartraj la pisica 2c

Cum am am rezolvat detartrajul la pisică?

Am efectuat extracții totale, indicate în gingivo-stomatitele cronice la feline. Am extras chirurgical dinții pisicii, pentru că dinții la pisici sunt subțiri, fragili, și butonați. Rădăcinile se termină în limbă de clopot, adică, diametrul la vârful rădăcinii e mai mare decât la nivelul corpului rădăcinii. Mai mult, în cazul dinților pluriradiculari, vârfurile rădăcinilor se privesc, fiind curbe față în față. Caninii mandibulari ne-au provocat, știut fiind faptul că sunt lungi, curbi și bine implantați, aproape de marginea bazilară. Extracția acestora, realizată de un nespecialist, poate duce la fracturi mandibulare iatrogene. Este important să se extragă tot dintele, fără a se lăsa pe loc vârfuri de rădăcini, pentru că acestea vor întreține procesele inflamatoare locale, implicit și durerea atroce.

Sutura 1
Sutură stomatologica veterinara

Care a fost evoluția postoperatorie?

Spectaculoasă și exact cum ne așteptam. Anestezia realizată de dr. Adrian Toma, ne-a asigurat un câmp de lucru corespunzător fără emoții suplimentare. La trezire, pacientul a fost vegheat de mascota DentoVet.

Mascota Dentovet

La nici 24 de ore de la ampla intervenție pacientul nostru a început să mănânce.

Haideți să îl admirăm împreună!

În concluzie, detartrajul la pisică e foarte util dacă discutăm de afectare parodontală stadiu inițial. Dacă, însă, este depășit stadiul inițial, acesta nu va rezolva problema.

La Dentovet identificăm toate problemele dentare și parodontale ale animalelor de companie, oferindu-vă soluții viabile, pe termen lung pentru a crește calitatea vieții copilului patruped.

Din Cluj-Napoca, vă dorim seri răcoroase și fără dureri dentare!

Detartrajul la pisici - final