Skip to main content

De la detartraj la extracții totale în cabinetul veterinar este tema blogului nostru de astăzi. Tema este una simplă: se programează la detartraj un reprezentant al unei rase mici, la o vârstă de plus patru ani. După realizarea radiografiilor dentare, constatăm că ajungem de la detartraj la extracții totale. Această modificare radicală de plan terapeutic nu este unică. Cazuistica noastră conține un număr consistent de astfel de cazuri.

De ce, pe noi, nu ne sperie extracțiile totale?

Există mai multe motive pentru care pe noi, cei de la Dentovet, nu ne sperie această metodă terapeutică.

Haideți să vi le enumerăm:

  • Așa cum știți rezolvăm, în medie, între 15 și 20 de pacienți cu probleme dentare, pe săptămână. Extracțiile totale reprezintă soluții reale și imediate la problemele dentare ale companionilor noștri. Cu fiecare caz ne-am îmbunătățit timpii de lucru. Anestezia inhalatorie ne permite să realizăm toate aceste manopere în condiții de siguranță.
  • Nu suntem la primul pacient cu extracții totale. Toți pacienții pe care i-am tratat cu această metodă terapeutică (numărul lor depășește cifra 100) trăiesc, se alimentează, ba chiar mai mult, sunt mai fericiți decât înainte de vizita în cabinetul nostru. Au devenit mâncăcioși, pofticioși și au redevenit iubitori.
  • Atunci când sunt expuse furcațiile sau rădăcinile dentare sunt dezgolite pe o distanță de cinci-opt milimetri, nu putem discuta despre detartraj. Pierderea osoasă din jurul dinților nu mai poate fi recuperată la astfel de valori. Chiar dacă dumneavoastră, părinților de copii patrupezi, vi se pare că problema nu este una mare, că maroul tartrului nu e într-atât de mult, radiografiile sunt cele care stabilesc exact diagnosticul. Nu lucrăm cu aproximații, lucrăm concret, conform standardelor internaționale. Oferim radiografiile dentare gratuit pacienților noștri, tocmai pentru acuratețea și precizia diagnosticului.

Vă prezentăm în blogul de astăzi ultimele cazuri anunțate de detartraj, dar finalizate cu extracții totale.

De la detartraj la extracții totale la un bichon

Acest pacient ne-a călcat pragul încă din primele luni ale  existenței Dentovet. Au trecut trei ani de la această primă vizită. Atunci am recomandat tot ce se poate recomanda pentru întreținerea igienei cavității orale la animalele de companie, însă fără prea mult succes. După Paști, s-a programat pentru că ajunsese să refuze hrana, în ciuda poftei de mâncare.

Scopul programării a fost detartrajul, pentru că dinții erau colorați. La prezentarea în cabinetul nostru, dinții erau încărcați de depozite de tartru. Am realizat un set complet de radiografii și am constatat că nici unul dintre dinții prezenți pe arcadă nu poate fi păstrat.

Detartraj Bichon

Putem să vă spunem că, odată cu îndepărtarea dinților, a lăsat în cabinet firea lui morocănoasă. Încă de a doua zi, a furat bobițele surioarei lui, crizele de nervi nu au mai fost prezente, nu a mai refuzat mâncarea așteptând salata ursului din pădure, iar porția nu îi era suficientă, cerea supliment.

De la detartraj la extracții totale la westie

Pacientul care ne-a fost trimis de către alți colegi avea o fistulă care îl necăjea. L-ați văzut pe rețelele de socializare. Inițial s-a crezut că vom îndepărta doar dintele cauzal. S-a prezentat cu radiografii de craniu realizate în luna ianuarie a acestui an, dar încă de atunci se putea vedea că nu vor rămâne dinți pe arcadă.

Colaj westie

Absolut toți dinții erau afectați parodontal, iar cei inferiori deformaseră conturul mandibular datorită abceselor repetate. Pe lângă fistula suborbitară, acesta mai prezenta și fistule intraorale. Am realizat un set complet de radiografii dentare și am constatat că nu avem altă opțiune terapeutică, decât extracțiile totale. La nici 24 de ore de la asanarea focarelor dentare, fistula și-a redus dimensiunile.

Comparatie fistule

De la detartraj la extracții totale la un bichon în cabinetul veterinar

Programarea s-a făcut pentru un bichon în vârstă de zece ani, la detartraj. Și în acest caz am ajuns de la detartraj la extracții totale. Radiografiile nu mint. Ele sunt cele care pun diagnosticul de boală parodontală (parodontoză cum este cunoscută în popor) avansată. În stadii incipiente abordăm soluții inovative, futuriste.

În acest caz diagnosticul a fost de boală parodontală stadiu IV. Imaginile intraorale, pentru un proprietar sunt greu de interpretat, mai ales că intervine și latura subiectivă.

De la detartraj la extractii totale

Radiografiile sunt cele care fac lumină în cazul de analizat.

de la detartraj la extractii totale

Radiografiile finale confirmă extracțiile făcute complet și corect.

de la detartraj la extractii totale

Concluzii

  • Ceea ce vedem noi, nu este un tablou complet. Radiografiile sunt cele care pun diagnosticul în corelație cu simptomatologia clinică.
  • De la detartraj la extracții totale la câini este un drum des întâlnit în cabinetul de stomatologie veterinară, mai ales la rasele mici și pisici.
  • Extracțiile totale nu reprezintă un capăt de lume. Cel mult reprezintă finalul unui capitol dureros. Extracțiile totale reprezintă începutul unei vieți fără infecții, fără riscul apariției complicațiilor la distanță, cu posibilitatea alimentării normale a copilului patruped.
  • La Dentovet procedura este una uzuală, are loc rapid, iar tarifele enunțate la capitolul prețuri sunt doar orientative atunci când realizăm extracții totale.
    Facem pachete atractive, chiar și pentru câini (pentru pisici există deja), astfel încât copiii patrupezi să treacă cu bine peste o asemenea încercare terapeutică.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Din Cluj Napoca zile cu soare