Skip to main content

Coroanele dentare pentru câini a fost unul dintre cele mai fierbinți și mai dezbătute subiecte din această săptămână la DentoVet. Unii conservatori se miră, iubitorii de animale admiră.

Coroanele dentare pentru câini - proiectie 3DCoroanele dentare  – generalități

Primele dovezi de practică a proteticii dentare le găsim la etrusci, 166-201d. Hr. Ei realizau coroane de aur sau chiar punți dentare. De atunci și până în zilele noastre protetica dentară s-a dezvoltat, ajungând să ofere o paletă largă de soluții terapeutice. Materie de sine stătătoare în cadrul facultăților de stomatologie, se întinde pe parcursul mai multor ani de studiu. Endodonția și protetica sunt două dintre ramurile stomatologiei restaurative care oferă complexitate și frumusețe acestei specialități. Dacă reușești să le îmbini armonios, rezultatele pe termen lung nu vor ezita să apară. Am introdus în discuție endodonția pentru că ea este cea care ne oferă baza, fundația. Dacă nu avem fundație, construim doar castele de nisip.

Coroană solitara


COROANELE DENTARE

Noi recomandăm coroanele dentare la animalele de companie atunci când mai mult de 50% din substanța dentară coronară este pierdută sau când obturația clasică realizată din material fotopolimerizabil nu ar putea să asigure etanșeitatea tratamentului endodontic în timp. Infiltrarea tratamentului endodontic are prognostic scăzut, cu complicații apicale asociate. Coroanele dentare, prin design-ul lor, asigură o transmitere fiziologică a forțelor masticatorii, astfel încât riscul fracturării dintelui post tratament este mult redus. Dintele devital este mai susceptibil la fractură, obturația acționând ca un ic care crapă un lemn. Deci, aceste coroane oferă rezistență și durabilitate în timp.

Referitor la competițiile sportive, pe noi nu ne interesează acest aspect. Singurul aspect care ne ghidează este binele pacientului.


PRINCIPII DE REALIZARE

Principiile realizării coroanelor dentare sunt multe și nerespectarea unuia atrage după sine eșecul.

Conformația bontului

De exemplu, o conicitate a bontului mai mare de 15 grade duce la decimentare.

Grosimea stratului de ciment

Grosimea stratului de ciment trebuie să fie minimă, pe principiul plăcuțelor de sticlă unite și greu de despărțit, printr-un film subțire de apă. Bineînțeles, această grosime minimă o obținem cu ajutorul tehnicianului și a materialelor de amprentă.

Cimenturi pentru modele de lucru

Tehnicianul folosește cimenturi pentru realizarea modelelor de lucru, cu grad de contracție minimă.

Astfel, se asigură condițiile realizării unei coroane intim adaptate pe bont, cu închidere marginală perfectă. Mai jos aveți ilustrată închiderea marginală corespunzătoare, trecerea de la coroană la dinte realizându-se uniform.

Coroanele dentare pentru câini - modele

Închidere marginală

Materialele de amprentă

Materialele de amprentă folosite de medic trebuie și ele să aibă stabilitate în timp astfel încât negativul gurii pacientului să nu sufere modificări volumetrice. Suntem conectați la nou alegând mereu materiale de lucru optime și de ultimă generație.

AmprenteCalitatea cimentului

Calitatea cimentului de cimentare este și ea un alt factor important în succesul tratamentului protetic. La cabinetul de stomatologie veterinara DentoVet am făcut un pas important, achiziționând un mixer automat de cimenturi. Eroarea umană datorată fie mixării insuficiente, fie dozării aleatorii, fie înglobării unor bule de aer a fost eliminată. Folosim capsule de ciment predozate, pe care mixerul le amestecă într-o unitate de timp stabilită, pe care apoi le putem aplica direct, având astfel și un grad ridicat de igienă a manoperei.

Aparat mixareAcestea sunt doar câteva aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când realizăm o coroană dentară.


Cazuri de coroane dentare pentru câini

Cazul 1

Câine sportiv cu caninii fracturați. După efectuarea tratamentului endodontic am realizat coroanele dentare metalice. Este cazul prezentat pe rețelele social-media.

Coroanele dentare pentru câiniCazul 2

Câine care avea fracturat carnasierul. Câine tânăr, sănătos și cu părinți dornici să salveze dintele. Tot așa, vă invităm să îl admirați.

Colaj AthosCoroanele dentare pentru câini se realizează cu succes în toată lumea. Noi aducem acasă paleta de servicii stomatologice pentru animalele de companie la standardele stomatologiei umane.

Vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Coroanele dentare pentru câini - final