Skip to main content

Congresul European de Stomatologie Veterinara Nantes 2020

Congresul European de Stomatologie Veterinară Nantes 2020 este cel mai important eveniment al anului. A sosit și luna Decembrie, o lună mult așteptată de noi, cei de la Dentovet. Este luna acceptării lucrărilor la Congresul European de Stomatologie Veterinară Nantes 2020. Cu toate că știam când am trimis lucrările, de ce le trimitem, am avut emoții. Timpul comunicării rezultatelor s-a prelungit cu o săptămână. Ajunși la vârsta adultă, prinși cu organizarea cadourilor de Moș Nicolae, pierzi din vedere că ți-ai dori și tu, la rândul tău, să ai parte de o surpriză în ghetuțe.

Între doi pacienți și printre reprezentanți medicali, mai verificăm și e-mail-ul. Printre numeroasele oferte asociate lunii cadourilor era și e-mailul mult așteptat. L-am deschis în grabă, cu nerăbdare. În momentul în care am citit că toate cele 3 lucrări înscrise la Congresul European de Stomatologie Veterinară ne-au fost acceptate, am înțeles ce înseamnă Moș Nicolae la vârstă adultă.

 

Vom fi 30 de minute în Congresul European de Stomatologie Veterinară de la Nantes!

Haideți să vi le expun, pe scurt…

 

Rezolvarea ulcerului lingual asociat Feline calicivirusului cu ajutorul diodei Laser

Dacă veți căuta în literatura de specialitate timpul mediu de vindecare al unei ulcerații linguale, fără precizarea unei rețete repetitibile, veți găsi o perioadă medie de 33 zile. Există un procent semnificativ care, însă, nu răspunde acestor tratamente în cabinetul veterinar. Pacientul nostru, vizitase multiple cabinete veterinare anterior nouă, deci posibilitățile terapeutice erau dramatic restrânse. Noi, cu ajutorul Laserului, am obținut o epitelizare în 4 zile.

Ce poate fi mai frumos decât să găsești soluții inovative, unde medicina tradițională nu a găsit răspunsuri concrete? Și nu răspunsuri aleatorii, ci repetitibile. Avem și al doilea caz rezolvat, caz cu o extindere și mai mare în suprafață.

 

Stomatologie pentru o căprioare

Caz inedit și greu. Ce poate fi mai dificil decât să ți se ceară ajutorul, să ai acces la informație și să îți dai seama că și dacă a mai trecut cineva prin această situație, a tăcut și nu ai de unde să afli detalii? Tot ce există scris, legat de stomatologia la o căprioară este corelația dintre vârsta căprioarei împușcate și numărul de dinți prezenți pe arcadă. Nicidecum despre cum să scapi de dureri dentare o căprioară.

În cabinetul nostru veterinar acceptăm cazurile inedite și ne place să le rezolvăm. Pentru noi nu există nu se poate, există doar nu vreau. Și am reușit să o scăpăm de durerile dentare doar cu ajutorul stomatologie umane. Condiții de lucru grele, nu atât prin poziția de lucru, cât prin limitarea deschiderii gurii și lipsa elasticității obrajilor. Am lucrat la motor prin țeava de eșapament. Dar, a meritat. Am salvat un suflet de la inaniție, iar stăpânul a dovedit încă o dată că o merită. I-a fost încredințată legal, tot pentru că a salvat-o și a plătit operația de ortopedie.

 

Utilizarea apex-locatorului de generație a 5-a în stomatologia veterinară, studiu in vivo și in vitro

Pentru că suntem pasionați de endodonție, așa cum se poate și observa la serviciile cabinetului nostru veterinar, acest este un capitol bogat explicat. Este bogat dotat din punct de vedere tehnologic și extrem de des aplicat în practică, am dorit să ne aducem contribuția la binele stomatologiei veterinare prin prezentarea gadget-ului fără de care nu se discută în stomatologia umană. Apex-locatorul, în istoria lui, prima generație a fost testată pe câini, culmea. Apoi au urmat generații care și în stomatologia umană au avut impreciziile și eșecurile lor. Bunăoară, acum 16 ani, când am început să practic stomatologia veterinara apex-locatoarele dădeau erori mari în canale radiculare umede, cu soluții de irigare, cu sânge…Eu am experimentat gustul amar al încrederii în apex-locator și radiologia să îmi infirme cele detectate. Anii au trecut, lucrurile în stomatologie evoluează rapid de la an la an și așa cum era de așteptat s-au dezvoltat tot mai multe generații de apex-locatoare.

S-a ajuns la generația a 6-a, însă cele mai numeroase și mai răspândite apex-locatoare la nivel mondial sunt cele de generația a 5-a care oferă informații precise chiar și în situații dificile. Noi, am dorit să testăm in vivo și in vitro utilitatea lui în stomatologia veterinară și așa cum am bănuit, apex-locatorul de generație 5 se poate folosi cu succes și în stomatologia veterinară. De ce să îl folosim? Pentru că asigură control constant și continuu a lungimii de lucru fără o creștere suplimentară a timpului de lucru.

Urmează pregătirea prezentărilor orale pe care le dorim intuitive, dinamice și pline de conținut.

 

Ne dorim ca, din nou, să reprezentăm România cu succes la Congresul European de Stomatologie Veterinara Nantes, să avem o expunere care să capteze publicul!