Skip to main content

”Chirurgie orală pentru un caniche pitic” este blogul ales de voi pe rețelele de socializare. Având cele mai multe reacții pe pagina noastră de Instagram, ne-am gândit să prezentăm cazul în blogul de astăzi.

Vom dezvolta acest caz și în secțiunea dedicată, iar de săptămâna următoare îl veți găsi în Capitolul cazuri.

Otto este numele pacientului nostru din Bistrița. Otto este un frumos caniche pitic. Trebuie să vă spunem că nu este singurul nostru pacient caniche pitic, aflat la vârsta de 8 ani, din Bistrița. Otto, însă, a fost unul dintre cele mai complexe cazuri realizate la această rasă. Concurează îndeaproape cu Jessy, o altă frumoasă pitică, tot din Bistrița. Pe Jessy o puteți vedea și vota la Secțiunea Concursuri de pe platforma Dentovet.ro.

Cazul de stomatologie veterinara Otto

Motivele prezentării lui Otto la cabinetul de stomatologie veterinară

Pacientul a ajuns la noi la recomandarea doctorului Dan Moldovan din Bistrița. Nu este prima recomandare de la domnia sa, motiv pentru care îi mulțumim pentru încredere.

Când a ajuns la Dentovet, pacientul prezenta la nivelul palatului dur, pe partea stângă, în dreptul premolarului trei, o formațiune tumorală. Formațiunea tumorală era proliferativă, începuse să își schimbe culoarea și dimensiunile.

Motivele prezentarii la stomatologul veterinar

Când primim referințe cu diagnostic prezumtiv de formațiune tumorală, facem tot posibilul ca pacientul să fie introdus în programul nostru în cel mai scurt timp. În discuția preliminară ne fusese menționat faptul că formațiunea își modificase semnificativ dimensiunile în ultimele săptămâni.

Intervenția de chirurgie orală pe un caniche pitic

La examinarea intraorală, în anestezie generală, am constatat că formațiunea schița un pedicul și nu infiltrase osos. Am mai constatat că era bine delimitată, iar câteva unități dentare aveau afectate furcațiile.

Regula noastră este că, atunci când realizăm o intervenție chirurgicală la nivelul cavității orale, asanăm întâi focarele dentare. Exact așa am procedat și în acest caz. Pentru început am detartrat și am extras dinții compromiși din punct de vedere parodontal. Ultima parte a intervenției, și cea mai complexă, a fost excizia formațiunii tumorale. Apoi am realizat închiderea fără tensiune a plăgii și am pregătit proba biologică pentru examenul histopatologic.

Interventia de chirurgie orala veterinara

Atunci când recoltăm o probă biologică ne pregătim recipientul cu formol histologic în apropiere, pentru ca, imediat după recoltare, să o introducem în substanța fixatoare. Astfel, ne asigurăm că proba nu se degradează și ajunge în condiții optime la examenul histopatologic. Exact așa am procedat și în cazul lui Otto.

Cheia succesului cazului de chirurgie orală la un caniche pitic

Evoluția postoperatorie a pacientului nostru a fost una bună, așa cum ne și așteptam la terminarea intervenției. Chiar dacă creșterea a fost rapidă, existența pediculului și neinfiltrarea osoasă, ne-au făcut să sperăm într-un diagnostic de formațiune tumorală benignă.

Reluarea alimentației de tip moale s-a realizat imediat postoperator. Starea generală a fost una bună, încă din ziua a doua postoperator. Din discuțiile cu părinții lui Otto am aflat că singurul lucru care l-a supărat în tot acest timp a fost imposibilitatea jocului cu mingiuțe și alte obiecte tari 🙂

Am comunicat foarte bine cu proprietarii, cărora le mulțumesc și pe această cale. Am primit fotografii cu evoluția plăgii săptămânal, în perioadele cheie, ulterior lunar.

Evolutie vindecare caniche pitic

Am introdus mâncarea umedă și jucăriile, ca mai apoi să le scoatem, dacă vindecarea nu răspundea pozitiv la aceste schimbări. Rezultatul histopatologic a venit în 10 zile. Conferențiar doctor, Flaviu Tăbăran ne-a făcut lumină în cazul Otto: granulom cu celule gigante – o formațiune benignă.

Haideți, în concluzie, să sintetizăm care este cheia succesului cazului de chirurgie orală pentru un caniche pitic, pe nume Otto:

  • Prezentarea la timp în cabinetul de medicină veterinară. Acest lucru este posibil dacă proprietarii examinează săptămânal copilul patruped, astfel încât să sesizeze orice modificare.
  • Recomandarea către specialist a adus plus de calitate atât intervenției, cât și prognosticului.
  • Echipa noastră operatorie pregătită atât din punct de vedere științific, cât și cu o experiență vastă a asigurat un timp de lucru redus, calitate intervenției și o evoluție ulterioară favorabilă.
  • Îngrijirea postoperatorie de calitate, cu o comunicare eficientă cu echipa operatorie ajustează fin indicațiile și contraindicațiile postoperatorii.
  • Experiența, cunoștințele și ochiul celui care examinează histopatologic probele biologice reprezintă un element definitoriu în diagnosticul și conduita postoperatorie.

Mulțumim încă o dată tuturor celor care au fost implicați în succesul acestui caz!

Mulțumim pentru frumoasele cuvinte și buchetul de flori deosebit!

Stomatologie veterinara pentru caniche pitic