Skip to main content

Ce se întâmplă, doctore, după ce plec?

Este întrebarea firească, cuibărită în mintea fiecărui părinte de copil patruped.

În blogul de azi, vom încerca să ridicăm cortina.

De ce trebuie să plec, doctore?

Despărțirea temporară este grea, dar necesară desfășurării intervenției în condițiile cele mai bune. Astfel, nu veți transmite emoțiile dumneavoastră copilului patruped. Mai mult, presiunea pe echipa medicală scade. Membrii acesteia pot să dedice toată știința și atenția pacientului. Am avut cazuri în care s-a insistat, iar proprietarilor li s-a făcut rău. A trebuit să ne împărțim echipa, astfel încât să continuăm sedarea deja începută și să resuscităm proprietarii. În plus, dacă citiți secțiunea noastră, În cabinet, veți vedea că nu acceptăm terțe persoane în timpul intervențiilor. Manoperele de stomatologie implică device-uri multe, timpi rapizi de reacție. Orice altă persoană prezentă ne-ar încurca prin simpla prezență, fără să pună întrebări care îți distrag atenția de la pacient și fără să se miște pentru a găsi unghiul optim de observație. Trebuie să fiți convinși că patrupedul rămâne în mijlocul unei echipe medicale dedicate și iubitoare. Dovadă stau fotografiile pe care i le facem înainte de sedare. Sunt momente în care ne atașăm atât de cei calmi, afectuoși, cât și de cei mai morocănoși. Iubim fotografia care surprinde frumusețea fiecărei ființe sau a fiecărui lucru. Suntem convinși că fiecare are un bulgăre de frumusețe și de bunătate pe care insistăm să îl descoperim.

Iată câteva secvențe cu pacienta care ne-a inspirat acest blog.

Dr. Stomatolog Veterinar Raluca Nedelea
Echipa medici veterinari Raluca si Andreea
Raluca si Trio

Pregătirea pentru intervenție și sedarea

Un set de analize de sânge vor fi necesare înainte de orice intervenție. Cel mai probabil se vor realiza într-o zi anterioară intervenției, dacă sunteți din Cluj-Napoca. Dacă nu sunteți din Cluj-Napoca, le vom realiza cu câteva minute înainte. Astfel vom putea evalua funcția ficatului și a rinichilor.

Aparat analize in cabinetul veterinar

Anestezia inhalatorie reduce riscurile complicațiilor intraoperatorii, însă ficatul și rinichii trebuie să fie în parametri normali. Vom trece apoi la fixarea unei branule prin care colegii mei să poată avea acces intravenos în orice moment.

Aplicare branula in cabinetul veterinar
Branula 2
Branula 3

Copilul patruped va fi înconjurat cu căldură și empatie de către echipa noastră. Întotdeauna ne vom gândi la copiii noștri patrupezi de acasă. Înțelegem suferința în tăcere, emoția și frica înaintea oricărei intervenții. Chiar și noi am trecut prin intervenții chirurgicale în anestezie generală. Cu toții am fi dat orice să putem fugi, dar necesitatea rezolvării problemei ne-a reținut.

După inducerea unei minime sedări care să permită plasarea sondei endo-traheale, pacientului i se va începe inhalosedarea. Pacientul va fi sub stricta monitorizare a funcțiilor vitale de către medicul veterinar. Număr respirații, număr bătăi de inimă, oxigenul periferic sunt constante care, în orice moment al intervenției, sunt cunoscute și observate. Medicii Clinicii Veterinare Calvaria sunt în măsură să stabilizeze și să mențină funcțiile vitale pe tot parcursul intervențiilor. Intubarea endo-traheală ne ferește de complicațiile unor aspirații accidentale de lichide. În plus, ne menține libere căile aeriene, putând în orice moment să oxigenăm pacientul.

Dr veterinar Andreeaa Marincus anestezie
Dr. veterinar Adrian Toma la anestezie

Ce se întâmplă, doctore, în timpul intervenției?

Așa cum știți, la DentoVet am achiziționat salteluțe de poziționare a pacienților, atât pentru confortul lor, cât și pentru o mai ușoară manevrare a lor. Manoperele stomatologice, pentru o traumă minimă a țesuturilor implică lucrul cu lichide de răcire a instrumentelor și implicit a osului. Pentru a preveni pneumonia de aspirație, lucrăm cu anestezie inhalatorie care etanșeizează la nivel traheal. Excursiile cutiei toracice în timpul respirației, în poziție dorsală, sunt mai ușoare, implicit pacientul are o stare de confort crescută. Salteluțele de poziționare, pe lângă faptul că sunt colorate și ușor igienizabile, contribuie la bunul mers al lucrurilor în cabinet. Am ales intenționat culori diferite în funcție de dimensiuni, pentru a le deosebi mai bine.

Pisic pe salteluta
Salutelute colorate
Caine Ciobanesc in timpul interventiei stomatologice

Pentru că iubim viața în culori, am ales să fie intens colorate. Ne place ceea ce facem, în consecință ne implicăm în realizarea unei atmosfere cât mai prietenoase în cabinet. Cabinetul este pentru noi a doua casă, nicidecum un loc de muncă. Fiecare caz rezolvat, cu fiecare feed-back pozitiv, ne motivează. De aceea, vă încurajăm să ne urmăriți și să ne lăsați recenzii pe Facebook, Google și Instagram.

Un alt aspect important în timpul intervenției este protecția ochilor. Nu știu câți dintre dumneavoastră știu că ochii, atât în cazul oamenilor, cât și în cazul copiilor patrupezi, în anestezie generală rămân deschiși. Ei vor fi protejați cu ajutorul unor creme oftalmice pentru a a compensa lipsa umectării naturale a acestora din timpul anesteziei. Dacă vom lucra cu Laser, îi vom proteja cu ajutorul ochelarilor speciali.

Mana Adrian
Maya cu ochelari

Pentru a preveni hipotermia ne vom ajuta de salteluțele electrice, păturici sau ciorăpei.

Nu-i așa că sunt drăguți?

Foto paturica si ciorapei

Trezirea și revenirea puiului patruped acasă

În momentul anunțului mult așteptat, respectiv GATA, se întrerupe administrarea gazului anestezic și se administrează oxigen. Într-un timp relativ scurt pacientul dă semne de respirație neasistată, iar ritmul cardiac își revine la starea de veghe. Este momentul în care balonașul care etanșeiza traheea se dezumflă. Sonda endotraheală se îndepărtează, iar puiul patruped își revine încet-încet.

Trecem apoi la înregistrarea manoperelor făcute, realizarea fișei de intervenție și notarea indicațiilor pentru acasă. În momentul plecării din cabinet, veți avea scris exact toți pașii pe care trebuie să îi urmați în zilele care vor urma. Indicațiile vor acoperi atât pe parte de stomatologie, cât și partea de medicină veterinară. Răspundem întrebărilor și nelămuririlor pe WhatsApp. Acolo, ne puteți trimite filmulețe și fotografii cu ai noștri pacienți.

Dr Veterinar stomatolog Raluca Nedelea cu telefonul

La final trebuie să vă spunem că, în câteva zile, vom avea și un filmuleț care să ilustreze toate etapele descrise. Veți avea ușa cabinetului nostru deschisă, putând astfel să vedeți ceea ce ați fi dorit și nu ați putut sau ceea ce vă frământa și v-a reținut în a ne apela.

Like & subscribe canalului nostru de Youtube și veți putea urmări premiera.

Au trecut și cele câteva zile de când am promis apariția filmulețului. În seara zilei de 7 octombrie a avut loc premiera. Filmul mai jos!

Până atunci vă dorim o splendidă toamnă fără dureri dentare!

Foto final