Skip to main content

Cazuri inedite de stomatologie veterinară în Cluj este tema blogului de astăzi pentru că, în săptămâna care tocmai se încheie,  am finalizat câteva cazuri inedite. Am muncit mult. Cea mai frumoasă împlinire o avem atunci când, treziți din anestezie, pacienții se lipesc de noi în chip de mulțumire și rămân câteva minute acolo.

Împărtășim cu dumneavoastră bucuria cazurilor rezolvate cu bine, a evoluției favorabile, dar și a cazurilor care ne-au solicitat din punct de vedere profesional.

Primul caz inedit de stomatologie veterinară în Cluj

Pacienta care a deschis seria cazurilor deosebite în această săptămână este o veche cunoștință de a noastră. În ultimul timp, aceasta refuza să fie examinată în guriță, nu reușea să o consume necesarul zilnic de hrană, poftă de mâncare exista, dar ceva se întâmpla că, după prehensiunea alimentelor, acestea erau scăpate sau scuipate.

În atare condiții am decis să o programăm pentru o examinare atentă clinică și radiologică în anestezie generală.

Incisivii superiori prezentau o gingivită, în rest, locul extracțiilor anterioare, realizate de noi, arăta foarte bine. Ne-a atras atenția o ulcerație corespondentă vârfului caninului superior restant. Realizând radiografia am constatat că respectivul canin avea camera pulpară deschisă. Acest lucru era extrem de greu observabil la examinarea directă. Dacă, însă, atingeam cu degetul caninul, se simțea vârful anfractuos rămas după fracturarea caninului. Având în vedere că resorbția dentară, prezentă în antecedente, nu afectase caninul fracturat am decis salvarea acestuia. Salvarea acestui dinte era posibilă prin tratament endodontic și realizarea unei coroane de înveliș care să îl protejeze. Am obținut imaginea radiologică de control post instrumentare endodontică, și am amprentat caninul. Vă vom prezenta, la final coronița de zirconiu.

Cazuri inedite - colaj ulceratie

Până atunci, veștile sunt excelente, pacienta reluându-și alimentația, cu poftă, toată porția. Cheia succesului în acest caz a fost o examinarea atentă, coroborând semnele indirecte cu imaginile radiologice.

Al doilea caz inedit de stomatologie veterinară

Al doilea caz este tot al unei feline. La consultație am fost rugați să examinăm cu atenție pacientul și să oferim un diagnostic. La o primă privire unul dintre caninii superiori era mai scurt și mai gri, deci primul diagnostic a fost de fractură dentară cu cameră pulpară deschisă.

Apoi am observat 2 premolari superiori cu gingivită localizată la nivelul acestora. Am indicat programarea pentru realizarea radiografiilor edificatoare.

Mare ne-a fost mirarea să observăm radiologic că, pe lângă caninul programat, mai avem un canin de tratat endodontic. Al doilea canin avea o cameră pulpară și mai mare decât cea a celui fracturat. De asemenea, camera pulpară era deschisă. Din nou acest lucru era vizibil radiologic. Ambii canini erau canini tineri, cu dezvoltarea în volum a canalului radicular subgingival, deci trebuie să recunoaștem că au reprezentat o reală provocare profesională. Am combinat tehnicile de obturare endodontică, pentru ca în final să obținem rezultatul dorit. Premolarii afectați de gingivită prezentau un spațiu parodontal lărgit, deci, singura opțiune terapeutică a fost extracția.

Cheia succesului acestui caz a fost radiologia aflată în aceeași locație cu cabinetul de stomatologie veterinară. Astfel, am diagnosticat corect problemele dentare la nivelul cavității orale ale pacientului nostru, dar am putut și să verificăm corectitudinea manoperelor efectuate.

Al treilea caz inedit de stomatologie veterinară în Cluj

Al treilea caz din seria de cazuri inedite de stomatologie veterinară în Cluj, care ne-a surprins și pe noi, a fost tot al unei feline.

A venit la noi pentru a investiga dispariția unor dinți din cavitatea orală. La examinarea directă am observat gingivita prezentă la nivelul zonelor edentate. Abia am așteptat să vedem ce ne spun radiografiile. Radiografiile sunt sincere, și îți povestesc realitatea cu o acuratețe de invidiat. Cei care ne urmăriți pe rețelele de socializare, ați văzut că, nu mai puțin de 24 de resturi radiculare am fost nevoiți să le identificăm și să le extragem.

Cazuri inedite de stomatologie veterinară - pisica

Gradul de dificultate a intervenției a fost unul ridicat, datorită inflamației locale, care invada cu sânge tot câmpul operator. Am considerat de mai multe ori că intervenția este gata, dar radiografiile ne-au contrazis. Din nou, ne-am bucurat că avem radiologia la dispoziție pentru că acest caz nu ar fi putut fi realizat corect fără control radiologic. Probabil că s-ar fi extras o parte dintre resturi, dar cu siguranță fără radiografie, câteva ar mai fi rămas intraosos. În plus, cu ajutorul radiografiilor am putut observa că dinții restanți sunt afectați de resorbția dentară.

Pisicuța a început să se alimenteze încă de a doua zi. Părintele frumoasei pisicuțe avea mari emoții în privința posibilității alimentării fără dinți. Toate îngrijorările au dispărut atunci când aceasta a mâncat toată porția, fără întrerupere.

Al patrulea caz inedit de stomatologie veterinară în Cluj

La finalul zilei cu cele trei cazuri inedite de stomatologie veterinară în Cluj, trebuia să existe și o cireașă pe tort. Acest caz a fost unul diferit decât media, pentru că la un an și două luni s-a programat pentru persistență de dinți temporari. Cum frumoasa bichoniță era și agitată, nu am insistat să o examinăm fără sedare. Programând-o, în anestezie inhalatorie am examinat-o și radiografiat cavitatea orală. Situația ei este un amalgam de diagnostice stomatologice:

  • Persistență de canin temporar drept și premolar patru;
  • Incisivi laterali supranumerari maxilari, deci, în loc de șase incisivi, avea opt;
  • Incisivii inferiori în loc de șase erau cinci;
  • Unul dintre premolarii unu inferiori lipsea.

Deci, agenezii, supranumerari, persistență de dinți temporari toate într-o singură guriță.

Ce am făcut noi? Am igienizat profesional cavitatea orală, am extras dinții aflați în malpoziție, și temporarii persistenți.

Cazuri inedite de stomatologie veterinara in Cluj - bichon

Tratamentul bolii parodontale cu ajutorul punților dentare

Pacientul care exemplifică al cincilea caz neobișnuit de stomatologie veterinară în Cluj-Napoca este un pacient parodontotic. Aflat la o vârstă tânără, un an și două luni, părinții acestuia și-au dorit tot ce e mai bun pentru el. Au străbătut sute de kilometri ca să vină la noi. Având în vedere diagnosticul coroborat cu vârsta s-au hotărât să acorde atenție deosebită igienei cavității orale a acestuia, din acest moment. Din păcate, a trebuit să extragem din frontali, păstrând exclusiv dinții cu șanse reale de recuperare. Am realizat un tratament validat în stomatologia umană, de ani de zile. O punte dentară de stabilizatoare este singura care oferă reale șanse pe termen lung.

Vă lăsăm să o admirați. Cel mai probabil este prima punte de zirconiu din România, realizată la un câine de talie mică, în scop de imobilizare a dinților parodontotici.

Să nu uităm, atunci când spunem câine de talie mică, spunem și predispoziție pentru parodontopatie.

Nouă ne place rezultatul, dar mai ales, ne plac radiografiile din spatele acestui rezultat. Putem să vă spunem, cu toată modestia de care putem da dovadă, că acest caz a adus stomatologia veterinară română alături de stomatologia actuală umană română competitivă pe plan internațional.

Lucrarea protetică realizată pentru pacientul nostru respectă închiderea marginală, (șlefuind cu prag, astfel protejând structurile parodonțiului marginal), culoarea, dar mai ales ocluzia pacientului. Zirconiu, la rândul lui este cel mai biotolerat material dentar.

Punte dentara de zirconiu

Frumoasa labradoriță care anunța, încă de joi, tema blogului

Pe frumoasa labradoriță care anunța un blog încărcat, o știm de la șase săptămâni. Atunci, medicul veterinar curant, a observat un decalaj între dimensiunile maxilarului și cele ale mandibulei. Am intervenit atunci, prin extracția caninilor, sperând ca o dată cu creșterea dinților definitivi, mandibula să primească impulsul de creștere care să asigure o creștere adecvată, în concordanță cu maxilarul. Vă prezentam atunci cazul, tot în blogul de duminică.

Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru, și, la cinci luni ne-am văzut în fața unei ocluzii traumatice care începea să o necăjească destul de serios, pe pacienta noastră. Știam ce avem de făcut. Oricât de dur sună, unica soluție disponibilă în acest moment în stomatologia veterinară este extracția dinților care traumatizează palatul. În cazul nostru dinții de extras erau caninii inferiori și incisivii. O decizie grea atât pentru noi, ca medici, care empatizăm cu pacienții noștri, cât și pentru proprietar. Gândul că doar prin această manoperă o scăpăm de dureri și complicații ulterioare a fost singurul care ne-a motivat de-a lungul intervenției.

Tot ce a depins de noi am făcut, adică, am extras minim invaziv dinții. Când vorbim de minim invaziv la canini mandibulari este o utopie. Însă noi, cu răbdare multă, cu tehnici combinate am reușit! Am reușit să nu punem freza deloc pe os și am mai reușit să închidem plaga postextracțională astfel încât să nu privăm pacienta de bucuria jocurilor și a energiei de care dispune un pui de labrador la cinci luni.

Colaj labrador

Pisicuța căzută de la etaj

În urmă cu o lună Oxy avea blogul de duminică dedicat.

Noi personalizăm tratamentele și ne modulăm pașii în funcție de caz. Așa am decis că la o lună trebuie să analizăm radiologic situația cazului. Dacă radiologic nu am fi văzut punțile osoase, calusul organizat am fi păstrat sistemele de imobilizare. Dar, fiind tânără s-a înscris în lista cazurilor cu evoluție foarte bună. Astfel ne-am bucurat enorm să fim în situația îndepărtării sistemului de imobilizare. Caninul tânăr fracturat a fost tratat endodontic în ziua căderii, iar în această săptămână l-am preparat în vederea inserției unei coroane de înveliș de zirconiu.

Pisicuta cazuta de la etaj

Ortodonție la Dentovet

Am mai încercat și am mai avut rezultate în materie de ortodonție. Am urmat cursuri și ne-am consultat cu colegii noștri stomatologi veterinari internaționali. Ne-am dorit să găsim o soluție pentru ocluziile inverse/mușcătura inversă la câini. Am găsit o soluție care să fie bine tolerată de pacienții noștri, dar care să și ofere predictibilitate și succes.

Am reușit!

Vă prezentăm rezultatele.

Cel mai frumos cadou de Paști a fost îndepărtarea aparatului ortodontic și fotografierea rezultatelor.

Ortodontie de la Dentovet

Acestea au fost cele mai inedite cazuri din această săptămână. Am dorit să le împărtășim cu dumneavoastră pentru a putea să identificați mai ușor problemele dentare ale copiilor patrupezi, dar mai ales să vedeți modul în care am gândit cazurile și nu în ultimul rând rezultatele.

Din Cluj-Napoca vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Cazuri inedite de stomatologie veterinara in Cluj