Skip to main content

Blogul și vlogul  de Sărbătoarea Floriilor este o situație inedită pentru DentoVet. Ne-am gândit să realizăm varianta dublă pentru a dinamiza un pic starea de necesitate. Așa cum am promis, vă vom realiza mai multe materiale filmate în această perioadă. Astfel, timpul va trece mai repede pentru toți. În același timp dorim să evidențiem aspecte importante în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cavității orale feline și canine.

Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor vă aduce în față două dintre cazurile inedite rezolvate de noi în această săptămână.

Leziune de grataj – expresie a durerii dentare

Leziune de grataj - detaliu

Primul caz este inedit prin semnul clinic care l-a adus în cabinetul nostru. Dacă inițial, la inspecția pacientului, s-a presupus că este vorba de o fistulă orală,

Aspect initial 1
Aspect initial 2

ei bine, examinarea în anestezie generală a relevat o leziune de grataj.

Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor - examinare in anestezie

Nu vorbim același limbaj cu companionii noștri, așa că am examinat îndeaproape toată zona capului și gâtului incluzând urechile, ochii și ganglionii regionali. 

Aspectul faciesului era simetric.

Simetrie faciala

Examinarea intraorală a relevat următoarele aspecte:

Norma frontala
Normă frontală
Norma lateral dreapta
Normă lateral dreapta
Norma lateral stanga
Normă lateral stânga

După cum se poate observa, avem ușoare depozite de tartru la nivelul premolarilor 4 superiori, bilateral, dar caninii de pe partea stângă ne-au atras atenția. Aceștia aveau mobilitate grad ⅔ și depozite de tartru. Caninul superior, la palparea cu sonda parodontală, a exprimat secreții purulente din spațiul parodontal. Tot el, avea tăblia osoasă suflată, semn al chistului periapical existent. Cel mai probabil, vorbim de o afectare endodontică secundară patologiei parodontale. Afectarea endodontică s-a complicat periapical, rezultând chistul care a suflat tăblia osoasă.

Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor - tablie osoasa suflata

Așa cum se poate observa, ambii canini erau extrudați.

Canini extrudati

Din păcate, doar extracția stomatologica veterinara a fost singura soluție terapeutică în această situație. Aveți mai jos aspectul dinților extrași, care confirmă afectarea parodontală.

Canini extrasi

Gingivo-stomatita FIV

Gicu relaxat - Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor

Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor continuă cu un subiect relativ frecvent întâlnit în practica cotidiană: gingivo-stomatita FIV.

Cu Gicu ne știm din noiembrie, fiind inclus în Proiectul Caritabil Lady. Vom încărca acest caz la finalizare.

Raluca și Gicu - Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor

Gicu, pe lângă multiplele probleme de sănătate prin care a trecut, arsuri chimice la nivelul membrelor care au necesitat intervenții chirurgicale multiple, are și acest FIV. Această patologie îl necăjește la nivelul cavității orale. Cu toții știm ca gingivo-stomatita FIV este rebelă la tratament. 

GS1 - FIV Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor
GS2 - FIV Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor
Ulceratie linguala

Literatura de specialitate raportează rezultate bune la extracția totală a dinților. Noi am obținut rezultate spectaculoase asociind tratamentului utilizarea Laserului. Astfel, rata de succes se apropie de 100%, știut fiind că unele cazuri sunt rebele la tratament, chiar și în cazul extracțiilor totale.

Chiar dacă există inflamația gingivală, gradul de mobilitate al dinților este 1, iar extracțiile sunt cu grad ridicat de dificultate. Noi, însă folosim piezotomul care ne asigură extracții atraumatice pentru o recuperare rapidă postoperatorie. Aveți în film secvențe din intervenția de vineri. Toate acțiunile laserului le găsiți, la fel, în vlog.
Împreună cu dr. Andreea Mărincuș am tratat cu succes toate urgențele stomatologice veterinare din această săptămână.

Echipa Dentovet

Vă dorim PAȘTE FERICIT, celor care îl sărbătoriți și un 

La mulți ani tuturor celor cu nume de floare!
Blogul și vlogul de Sărbătoarea Floriilor - felicitare