Skip to main content

Avulsia dentară reprezintă o urgență stomatologică atât în stomatologia umană, cât și în stomatologia veterinară.

Avulsia dentară, încă din Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”- Cluj-Napoca, a fost un subiect care m-a fascinat. 

De ce?

Pentru că este o afecțiune relativ des întâlnită care are o evoluție influențată de manoperele de prim ajutor. Dacă se aplică corect, dintele este salvat, implicit suferință scăzută și o calitate a vieții crescută. Dacă nu se aplică corect măsurile de prim ajutor, dintele se pierde.

GENERALITĂȚI

Un studiu condus de compania Procter and Gamble, ne informează că 5 milioane de dinți sunt avulsionați pe an în activități sportive.

Enorm de mulți! 

Cartea de stomatologie veterinară pentru care am așteptat 6 luni să o pot avea, pentru că era în lucru și se făcuse listă de așteptare,

ne informează că, prevalența avulsiilor la animalele de companie este relativ scăzută, însă similară cu procentul raportat în stomatologia umană. Am avut onoarea să stau de vorbă cu doamna stomatologiei veterinare care a deschis Congresul European de Stomatologie Veterinară la Utrecht, Heidi Lobprise. O femeie plină de viață, pasionată de ceea ce face și o profesionistă în domeniul stomatologiei veterinare. În cadrul prezentării susținute de ea am avut ocazia să schimbăm opinii legate de displazia de smalț și incidența crescută la rasa Akita, de care vă povesteam în blogul cu pediatria stomatologică. Am fost vreo cinci persoane care am raportat această asociere în practica cotidiană. 

PARALELE CU STOMATOLOGIA UMANĂ

Avulsia dentară reprezintă o urgență stomatologică atât în stomatologia umană cât și în cea veterinară. De-a lungul celor 16 ani de experiență stomatologică umană am întâlnit un număr ridicat de avulsii dentare. 

Zâmbetele create au umplut lumea

Câți dintre dinți s-au recuperat?

Nici unul!

De ce?

Conform legilor lui Murphy, accidentele se întâmplă duminica, fie dimineața devreme, fie noaptea sau de sărbători, cum pacienții educați nu sună la ore nepotrivite iar la școală nu se învață ce trebuie să facem dacă se întâmplă acest nefericit eveniment, nu am putut recupera dinții.

Cea mai mare frustrare ca stomatolog este atunci când pierzi un dinte. Când îl pierzi și știi că ar fi avut o șansă reală, coroborat cu vârsta tânără a pacientului, este și mai frustrant. 

Diagnosticul, măsurile de prim ajutor, tratamentul și procentul de dinți afectați raportat la numărul de dinți cu afecțiuni este același atât în stomatologia veterinară, cât și în cea umană.

Dinții avulsionați ai pacienților mei bipezi, s-au produs la căderea din pat la vârste tinere 2-3 ani, căderea cu rolele, dat pe tobogan pe burtă, căderea cu bicicleta sau în accidente rutiere. Cele mai multe s-au înregistrat cu bicicleta sau pe tobogan la ștrand. Găsiți o postare drăguță, scrisă de noi în 2016, când a fost un an în care am fost copleșiți de cazurile de avulsii.


DIAGNOSTIC

Avulsia dentară reprezintă o urgență stomatologică

Avulsia dentară, conform cărții de căpătâi în chirurgia BMF românească, realizată sub redacția marelui Corneliu Burlibașa, este o exarticulație, o luxație totală extruzivă. Ca să fim mai expliciți, reprezintă o smulgere traumatică a unui dinte din alveolă.

Dinții cei mai expuși avulsiilor sunt dinții monoradiculari, aflați în zone de maximă expunere în arcul geometric dentar. Astfel, în cazul oamenilor, vorbim despre dinții frontali maxilari. Dacă doriți să revedeți Marea Mahmureală, vă recomandăm cu drag. Ilustrează perfect afirmațiile de mai sus.

În cazul patrupedelor dinții avulsionați cel mai frecvent sunt caninii, frontalii, dar au fost raportați și premolari avulsionați.

Năzdrăvani, companionii noștri!

Rasele mari, mai energice, sunt mai predispuse la astfel de incidente.

În cazul unei avulsii dintele este complet ieșit din alveolă, fără alte fracturi asociate.


PRIMUL AJUTOR

Avulsia dentară reprezintă o urgență stomatologică

Haideți să învățăm împreună manoperele de prim ajutor!

DA-uri:
 1. Prindem dintele de porțiunea coronară, de zona albă, lucioasă. Coroana reprezintă locul ”safe” de manevrare.
 2. Sub jet de apă călduță, fără presiune, fără să atingem rădăcina, vom clăti ușor toate resturile de mizerie aflate pe dintele avulsionat.
 3. Dintele avulsionat se va depozita în lapte sau în ser fiziologic. În cazul oamenilor se poate transporta prin așezare sublinguală. 
 4. Din acest punct, telefon la cabinet.

0740 149 815

NU-uri
 1. Nu atingem cu mâna zona radiculară, roșie. Aceea este zona cu ligamentele parodontale care pot fi traumatizate în plus prin aplicarea de presiune digitală, dacă am manevra dintele din această zonă. În plus, atingerea acestei zone ar duce la o posibilă însămânțare bacteriană de pe mâinile noastre.
 2. Sub nici o formă, nu vom aduce dintele la cabinet în mână. În atare situație, ligamentele parodontale s-ar usca, deteriorându-se ireversibil. Mai mult, riscul bacterian ar fi prezent și în acest caz.
 3. Nu trimitem mesaje, sunăm! Dacă trimitem mesaje este posibil semnalele sonore să fie mai discrete și să pierdem timp valoros pentru recuperarea dintelui.
 4. Nu încercați să repoziționați dumneavoastră dintele în alveolă!
DE CE SĂ NU ÎNCERCĂM SINGURI REPOZIȚIONAREA ÎN ALVEOLĂ?
 • Nu puteți asigura sterilitatea manoperei.
 • Zona traumatizată este dureroasă. Accesarea acesteia, fără anestezie generală pentru prietenii patrupezi, respectiv anestezie locală pentru oameni, este extrem de dureroasă.
 • Nu se poate asigura igiena alveolei în condiții ad-hoc. Alveola trebuie spălată, tot așa, cu soluții specifice aflate la temperatura corpului, fără presiune, pentru a îndepărta resturile flotante existente. În nici un caz nu se vor introduce obiecte ajutătoare pentru aceasta, putându-se leza ligamentele parodontale intraalveolare.
 • Repoziționarea poate să fie în poziție greșită prin retenție de resturi gingivale, alveolare sau mizerii remanente sau prin dilatarea asimetrică a alveolei postavulsie. Poziționarea greșită va duce la ocluzie greșită, și implicit, liză osoasă sau degenerescență pulpară.
 • Nu puteți imobiliza dintele avulsionat. Sistemul de imobilizare se menține 4-6 săptămâni.

Timpul optim de prezentare în cabinetul dentar pentru un dinte avulsionat, conform literaturii de specialitate, este de 2-4 ore.


PROGNOSTIC

Prognosticul avulsiei dentare este în directă legătură cu timpul scurs de la incident și cu măsurile de prim ajutor. 

Avulsia dentară reprezintă o urgență stomatologică veterinara recunoscută de forurile internaționale stomatologice atât umane, cât și veterinare. 

Pacienții cu avulsii dentare au prioritate în cabinetul nostru.

Vă dorim zile pline de soare!!!