Anestezia în stomatologia veterinară joacă un rol important. Nu există stomatologie veterinară fără anestezie. Este imposibil să realizăm manopere stomatologice pe un pacient nesedat sau fără anestezie. Stomatologia înseamnă precizie pe spații mici. Procedurile stomatologice veterinare, dacă sunt realizate la standarde, implică succesiuni de etape într-o singură ședință. Asepsia și antisepsia nu pot fi realizate cu un pacient în mișcare.

Am creat echipa interdisciplinară tocmai pentru a putea oferi excelența în stomatologia veterinară românească. Echipa Dentovet este formată din medici veterinari și un medic stomatolog uman, proaspăt admis la USAMV Cluj-Napoca.

Anestezia, admitere

Istoria noastră începe în primăvara lui 2018. Începutul a fost bazat pe încredere, comunicare și deschidere. Mi-am apreciat colegii din prima clipă pentru siguranța cu care își realizau manoperele. Nu ezitau și știau exact ce parametri trebuie urmăriți astfel încât binele pacientului să primeze. Fiecare protocol operator a fost și este adaptat fiecărui caz. Procedurile stomatologice reprezintă o provocare din punct de vedere anestezic, prin durata acestora. Examinarea conștientă a pacientului de stomatologie nu permite aprecierea exactă a duratei intervenției sau a manoperelor care se vor realiza. Ne-am sudat echipa cu fiecare caz realizat împreună. Am pornit de la anestezia indusă medicamentos și am ajuns la anestezia inhalatorie. Am pornit de la sala comună de chirurgie și am ajuns la un cabinet dedicat stomatologiei veterinare. Continuăm cu dezvoltarea multiplanară a conceptului Dentovet. Curând vom reveni cu alte noutăți.

Azi, privim în urmă și vedem peste 250 de intervenții realizate împreună, aproximativ 180 tratamente endodontice și peste 600 de extracții. În blogul de astăzi vă voi prezenta câteva dintre cazurile care m-au făcut mândră că suntem o echipă.

Echipa Medicală de Stomatologie Veterinară Dentovet

Blogul acesta vă va prezenta câteva din cazurile noastre complicate, în primul rând, din punct de vedere anesteziologic.

CAZUL I

Primul caz confirmă că anestezia în stomatologia veterinară este importantă. Pacienta avea vârsta de 7 ani, era cașectică, cu hipersalivație și plină de resturi radiculare restante postextracțional. Din păcate, nu aveam opțiunea amânării pentru o dată ulterioară pentru a o echilibra hemodinamic și a normaliza constantele sanguine. Pentru a realiza diagnosticul diferențial, am realizat o radiografie laterală de craniu cu gura deschisă, care a confirmat bănuielile noastre: resturi radiculare restante. Cu toate că era cașectică, cu toate că era a doua anestezie în decurs de 2 zile, colegii mei au reușit să mențină funcțiile vitale și să salvăm pisicuța.

Aveți mai jos imaginile înainte și după intervenția stomatologică.

Anestezia - cazul 1 foto 1
Anestezia cazul 1 foto 2

CAZUL II

Al doilea caz este al unui labrador, în vârstă de 8 ani, cu intervenții stomatologice în antecedente, însă nu de noi realizate. Din păcate intervențiile stomatologice anterioare nu au fost finalizate corespunzător. S-a prezentat la noi cu semne evidente de dureri dentare. Trei ore a durat prima intervenție, în care am realizat 6 tratamente endodontice și 4 extracții. Adormit și trezit cu bine de echipa noastră.

Anestezia - cazul 2

CAZUL III

Al treilea caz este al unei pisici aflată la venerabila vârstă de 14 ani, cu probleme renale. Aceasta prezenta multiple resturi radiculare intramaxilare postintervenții stomatologice în antecedente. Semnele evidente ale durerii dentare erau hipersalivația, gingivită, refuz hrană și mieunat prelung, evident, de durere.

Anestezia - cazul 3

CAZUL IV

Pisică în vârstă de 4 luni, cu o ulcerație linguală asociată Feline calicivirusului. Cu toate că vârsta era una foarte fragedă colegii mei au asigurat condițiile necesare intervenției cu laser. Nota bene, lucrăm cu un laser de grad IV de risc și care, utilizat necorespunzător, poate produce pierderea ireversibilă a vederii. Atât membrii echipei, cât și pacienții, în timpul utilizării laserului, poartă ochelari de protecție.

Cazul 4
Anestezia - cazul 4 logo

CAZUL V

Cazul realizat împreună în această săptămână este un caz dificil. Timpul de lucru a fost de 2 ore și 30 de minute. În urma extracțiilor s-a realizat comunicare oro-antrală care a impus o atenție deosebită la realizarea lambourilor și închiderea defectului. Pacienta prezenta secreții purulente la nivelul nărilor, semn că vorbim de un proces cronic. Buna anestezie mi-a asigurat liniștea necesară finalizării corespunzătoare a intervenției. Dr. Adrian Toma nu s-a dezmințit, asigurând o anestezie comparabilă ca dificultate cu intervenția stomatologică.

Anestezia - cazul 5
Cazul 5

CAZUL VI

Cazul VI ar fi fost imposibil de realizat dacă anestezia nu era realizată corespunzător. Cu o zi în urmă pisicul suferise o tentativă de extracție. Acesta prezenta semne evidente de durere și de stres. Era agitat și dorea să fie lăsat în pace. Însă, știam că a lăsa pe loc o tentativă de extracție, e mai rău decât a nu te fi apucat de extracție. Astfel, am empatizat cu pacientul nostru și, sub anestezie generală și locală, am reușit să extragem restul buclucaș. Am admirat și admir precizia cu care ai mei colegi își aleg anestezicele și dozele corespunzătoare astfel încât să conlucrăm pentru binele pacientului.

Anestezia în stomatologia veterinară - cazul 6

CAZUL VII

Cazul VII ne-a sudat și ne-a dat încredere. A fost un caz refuzat de mai mulți medici veterinari datorită vârstei. Deși avea doar 10 ani, fără analize de sânge s-a refuzat sedarea pacientului. Colegii mei au recoltat o probă de sânge, au văzut că funcțiile ficatului și rinichilor sunt în parametri, și au anesteziat pacientul corespunzător. De atunci, la 6 luni, ne revedem pentru igienizare profesională.

Anestezia - cazul 7

CAZUL VIII

Al optulea caz este un caz cunoscut celor care ne urmăresc, fiind vorba de Bambi. Vă pot spune, cu certitudine, că anestezia joacă un rol important în stomatologia veterinară. Dr. Adrian Toma a știut și a dozat exact anestezicele, a poziționat corespunzător căprioara în timpul intervenției, și știa foarte multe detalii legate de fiziologia căprioarelor astfel încât să nu periclităm nici o clipă sănătatea pacientei noastre.

Anestezia - cazul 8

CAZUL IX

Cazul IX ne-a solicitat din punct de vedere anestezic, dar și chirurgical. Am cerut ajutorul și am cooptat în echipa noastră un chirurg BMF cu multă experiență, Dr.Dr. Ovidiu Mureșan. Pacientul venea după multiple tentative de închidere a unei comunicări oro-antrale la o rasă brahicefalică. Aceasta era și la o venerabilă vârstă. Colegii mei au realizat o anestezie corespunzătoare astfel încât concentrarea să fie maximă pe închiderea comunicării oro-antrale, care nu îi permitea să ducă o viață normală și să se alimenteze singur.

Anestezia cazul 9 foto 1
Anestezia - cazul 9 foto 3
Anestezia - cazul 9

CAZUL X

Cazul X anunța blogul de azi și demonstrează că anestezia în stomatologia veterinară joacă un rol important. Nu știu câți ar fi fost dispuși să anestezieze un câine la 16 ani. Era evident că avea nevoie de ajutorul nostru. Excludem orice posibilitate de efectuare a manoperelor stomatologice fără anestezie. Din nou, dr. Andreea Mărincuș, s-a întrecut pe sine.

Anestezia în stomatologia veterinară - Andreea Marincus

”Tănculețul”, un schnauzer pitic foarte simpatic, a trecut cu bine peste această încercare. După cum puteți observa în foto 3, la trezirea din anestezie, negocia cu pacientul aflat pe perfuzie să îi dea lui bobițele de mâncare.

Anestezia - cazul 10
Cazul 10 foto 2
Anestezia - cazul 10 wide

CAZUL XI

Cazul XI prezintă o patologie asociată pe care ai mei colegi o tratează și care nu îi sperie deloc. Vorbim despre epilepsie. Dacă vă amintiți, în iunie, vă prezentam un caz spectaculos de hiperplazie gingivală consecutivă administrării de medicamente anticonvulsive. Anestezia asigurată de colegii mei ne-a permis să facem lucrurile corespunzător, iar la 7 zile, pacientul să fie vindecat în proporție de peste 90%.

Anestezia - cazul 11

CAZUL XII

Acest caz vine să demonstreze, din nou, că anestezia în stomatologia veterinară este importantă. Este poate cea mai dificilă extracție de carnasier pe care am realizat-o noi, îmbinând diverse tehnici de extracție. Am utilizat atât aparatul de piezochirurgie, cât și tehnica clasică cu elevatoarele și luxatoarele, dar și freza de os. Pacientul avea o afecțiune cardiacă. Consultul cardiologic și echilibrarea funcției cardiace a fost realizat cu dr. Iuliu Scurtu, el fiind prezent în clinică în momentul realizării intervenției. Aceasta a decurs fără probleme.

Cazul 12

CAZUL XIII

Ultimul caz al blogului nostru de astăzi, dar nu ultimul ca nivel de complexitate, a fost și acesta cu noroc. Un frumos ciobănesc german își fracturase un canin. Avea însă o bradicardie ținută sub control. Și în acest caz, dr. Iuliu Scurtu a fost prezent, intervenția decurgând fără nici o complicație.

Anestezia în stomatologia veterinară - Cazul 13

Așa cum puteți vedea, în blogul de astăzi, am ales patologii variate care ar fi putut să îi pună în dificultate pe colegii mei. Vă asigur că nici unul dintre noi nu își dorește evenimente nefericite și face maximum posibil în situația dată.

Fiecare dintre noi are acasă măcar un copil cu blăniță, dacă nu mai mulți. Fiecare pacient vine cu un bagaj emoțional propriu și fiecare este trecut prin filtrul propriu fiecăruia. Ne tratăm pacienții cu maximă seriozitate și recunoaștem că ne atașăm de fiecare. Ne dorim să știm cum evoluează postintervenție.

Feed-back-urile dumneavoastră ne bucură și vă încurajăm să ne adresați întrebările care vă frământă.

Recenziile ne motivează și îi ajută pe alții aflați în situații similare să ne găsească.

Vă mulțumim pentru încredere, pentru recomandări și vă dorim zile cu soare și fără dureri dentare!

Anestezia în stomatologia veterinară - foto final